15 mars 2014

Arbetslöshet och utanförskap är här för att stanna

Ett svar till Stefan Löfven och Karl Petter Thorvadsson, som skrev i DN-Debatt 14/3-2014 artikeln ” sverige har nu-den-storsta-andelen-fattiga-i-norden”


Nu är vi igång igen med en valrörelse där kombattanterna anklagar varandra för att orsaka arbetslöshet och ojämlikhet. De borgerliga har ett standardrecept – släpp marknaden fri och ”sätt fart på tillväxten”. De röd-rosa vill höja skatten och ”skapar jobb” i den offentliga sektorn.

Samtidigt strömmar det in i varje år i runda tal 50.000 outbildade och felutbildade människor med stora språksvårigheter. Det finns inte någon efterfrågan på marknaden för fler till okvalificerade jobb. 

På ”marknaden” jobbar man som bävrar på att rationalisera och effektivisera. Den största efterfrågan är på experter i datorisering och automatisering. På de tekniska högskolorna jobbas på högtryck med att skapa ”artificiell intelligens”. Många menar att humanoida robotar snart kommer att kunna ta över många enklare jobb, städning, matlagning, fabriksarbete, omvårdnad, taxi- och lastbilschaufför, tandläkare. Mer avancerade hantverksyrken kan effektiviseras med avancerade industrirobotar. Robotar utrustade med artificiell intelligens kommer också att ta över mängder av halvavancerade kontorsarbeten. En robot kostar visserligen en hel del att tillverka, men priserna kommer att sjunka dramatiskt när det blir robotar som tillverkar robotar i stora serier. Roboten kräver försvinnande lite energi och underhåll i jämförelse med en människa.

Är politikerna helt ovetande om den utvecklingen? Hur skall det någonsin mer kunna vara möjligt att få ”full syssselsättning” eller ens minska arbetslösheten?
Den politiska frågan kan inte längre vara vilken slags ”arbetslinje” vi ska ha. Politikerna borde sluta anklaga varandra för den ökande arbetslösheten.
Frågan borde vara: Vad ska vi göra med alla människor som inte längre behövs till någonting?
Utan ett bra svar kan bara missnöjet, oviljan och misstroendet växa.
Medborgarlön? Bröd och skådespel?

Jag tror vår kultur behöver en genomgripande omskakning och omprövning av alla kärnvärden och visioner. Jag tror vi ska börja en avveckling av den superteknifierade ekonomin. Frihandelsglobalism ska ersättas med ett återvändande till jorden, naturen, familjen, lokala gemenskaper, nationen. Jag vill tro att människor kan välja att bygga ett humant, traditionsbejakande och ekologiskt balanserat samhälle, där ekonomin är underordnad mänskliga, kulturella och andliga värden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,

av någon anledning kom jag att tänka på dig när jag hörda denna låt:

https://www.youtube.com/watch?v=rZK0MmdkBFE&list=PLAD666B386BD283E2

-jag vet inte varför men kanske för att den representerar någon genuint "hatfri-nationalism". Bra dänga iaf. :)

MVH EW