21 december 2010

Islam i Sverige?

När jag var barn fanns det knappast några muslimer alls i Sverige.

Under hippi-tiden på slutet av 60-talet och på 70-talet kom Hinduism och Buddhism till Sverige. Det var genom svenska ungdomar som rest till Indien eller träffat redan etablerade hinduiska och buddhistiska sekter i USA. Det handlade om drömmar och droger. Det var kanske exotism, ”flum” och fantasteri – men det var garanterat fredligt. Det var vid denna tid som pacifismen slog rot i den svenska kulturen. Aldrig någonsin har jag träffat någon av mina generationskamrater som attraherats av islam. Vi betrakta Islam som det sämsta hos fundamentalistisk kristendom eller som ytterligare värre.

Jag har alltid varit intresserad av livsåskådningsfrågor – men islam har jag aldrig betraktat som en religion, dvs ett svar på ärliga existensiella frågor. Islam är snarare som ett stelt och ytterligt torftigt regelsystem. Koranen, profeten Mohammeds uppenbarelse, anses av muslimerna som det slutgiltiga och fulländade meddelandet från Gud. Allt ytterligare sökande är enligt muslimerna fåfängligt. För mig, och gissningsvis för de flesta svenskar, är det att slutgiltigt stänga dörren för en personlig upplevelse och en personlig tolkning av livsgåtan. Så utomordentligt trist!

Islam är fullständigt främmande för ett svenskt tänkesätt. Islam är något helt främmande för vårt lands rättmätiga och ursprungliga befolkning.

Islam kom till Sverige på 1980-talet. Den kom dels genom flyktingar från Mellanöstern (Palestina och Libanon) men framför allt från det sammanstörtande Jugoslavien i början av 1990-talet.

På den tiden vågade inte myndigheterna ta för givet att svenskarna skulle bli överlyckliga över att berikas av denna främmande religion. Det anordnades kurser och möten där svenskar skulle få möjlighet att möta muslimer. Syftet var givetvis att motarbeta ”fördomar”. Vi skulle genom att tala och umgås med muslimer förstå att ”vi är alla lika”, och islam är en lika fin och trevlig religion precis som kristendom eller judendom.

Jag var på ett sådant informationsmöte. Det kan ha varit 1992? Jag var då (som nu) öppen och ärligt intresserad. Till mötet hade kommit mest vanliga intresserade eller bekymrade svenskar, dels troende nyinvandrade muslimer. Frågorna duggade tätt. Vad anser islam om kvinnors rättigheter. Vad säger ni om abort? Vad innebär sharia? Etc.
För varje fråga som besvarades ökade oron bland svenskarna. Frågorna blev alltmer aggressiva. Var detta verkligen en fredens religion? Islam tycktes förneka de flesta humanitära sanningar som vi svenskar tyckte oss ha erövrat slutgiltigt.

På det här mötet var det en intellektuell muslim som reste sig och höll ett kort tal till oss svenskar. Det var ett tal som gjorde ett outplånligt intryck på mig. Han sa ungefär så här:

Ni (svenskar) måste förstå att vi inte uppfattar er kultur som särskilt högstående. Vi uppfattar er kultur som primitiv och barbarisk. Vi kommer inte att överge islam. Vi vill inte bli ”svenskar”. Muslimer anser att svensk kultur är principlös, promiskuös och depraverad. Vi har ingen som helst lust att anpassa oss efter era så kallade ”värden”.

Jag säger er uppriktigt: Ni måste förstå vad som står på spel! Om ni vill behålla er kultur i fred så har ni möjlighet nu [dvs 1992] att sätta stopp för ytterligare invandring av muslimer. Men ni måste säga ifrån nu! Ni skall inte inbilla er att vi kommer att vilja omvända oss till ”svensk” kultur. Om tio-tjugo år är vi så många att ni inte längre kan stå emot oss. Ni skall inte inbilla er att vi kommer att respektera er kultur.


Jag var vid denna tidpunkt fortfarande anhängare av idén att Sverige och svenskarna kan och vill hjälpa alla flyktingar var i från de än kommer. Men jag kan lova att jag gick ifrån detta möte med stora betänkligheter.

Vad har vi gjort?
Idag konstaterar vi att vi har konfrontationen mellan civilisationer utspelad här på Stockholms gator!

Vad har vi ställt till med?
Islam är fullständigt främmande för den svenska folksjälen. Det finns knappast någon etnisk svensk som ens reflekterar över att konvertera till islam. Det skulle i så fall vara en handfull kvinnor som gått och gift sig med muslimska män, och så författaren Torbjörn Säfve.

Nu har vi minst 100.000 aktivt troende muslimer i landet. Vi har minst 500.000 som invandrat från muslimska länder.

Den muslimska gruppen lever väsentligen ett liv helt skilt från svenskarna. De är så många nu att de kan befolka hela stadsdelar. Dessa muslimer har inte längre något behov av att ”integreras” i det svenska samhället. De har en nativitet som vida överglänser ursprungsbefolkninens.

Det må vara sant att de flesta muslimer är fullständigt nöjda med att få leva sitt eget liv enligt sina egna regler, men det går inte att blunda för att det också finns en liten men signifikant andel som är beredda att gå till angrepp mot det som de uppfattar som hedendom, ateism och barbari.

Säkerhetspolisen är inte förvånade över att vi har har fått vårt första försök till självmordsattentat.

Det finns anledning till eftertanke. Varför skulle vi dra hit dessa främmande folk med denna främmande ideologi?

Vad har vi ställt till med?

16 kommentarer:

Knute sa...

Strålande bra skrivet!

Jag citerade några rader här:

http://canuteocean.blogspot.com/2011/02/islam-ar-fullstandigt-frammande.html

Mvh Knute O.

Ann-Marie sa...

Håller med Knute!

Anonym sa...

En mycket bra text som sammanfattar det många av oss känner. Jag har själv gåt igenom ungefär samma "resa". Vad skall vi ta oss tlll och vad är det för samhälle och framtid vi lämnar över till våra barn och barnbarn?

Anonym sa...

svenskar har missuppfattat allt islam ser sverige som barbarisk på grund av er historia, ni har inte direkt varit några änglar. kristendomen har plundrat och dödat mer ni kan tänka er.
spanskainavionen, romerskainvionen korståget och mycke mera.
bara för ni har blivit lite modernsierade och utbildade så kan man inte peka finger och säga att han e dum eller han e smart allt handlar om hur människan är inbords. alla människor är likadana fast nån kan ha en annan kultur. man ska inte peka finger för man ser saker i median för det är det som förstört världen. USA VILL VISA OSS VAD SOM LIGGER I DERAS INTRESSE...

Ann-Marie sa...

Sista anonym:
Suck, jag blir bara så trött på era gamla "argument".... skillnaden mellan musslor och resten av religionerna är att vi har utvecklats medan musslor lever efter samma gamla trams som Mu en gång spydde ur sig.
Så kom med något nytt!

Anonym sa...

men om ni hade kommit så långt i utveckligen borde ni inse att vapen dödar och vem är det som ger de här krigdrabbade länderna som dödar. sen när de blir lite handikapade ska ni peka finger och säga han eller hon e inte normal som mig. hur ska ni nånsin gemföra er med muslimer som levt i missär. den människan är helt förstörd på grund av era bomber som ni inte vet att ni har änns. den människan kan inte lära sig leva efter ett vanlig samhälle, men vem ska då ta hand om såna folk. ska ni ge de en ny palstina eller?

Ann-Marie sa...

Men hallååå.... vapen dödar i n t e! Det är människor som dödar! Stor skillnad!

Och om muslimer ägnade lite mindre tid åt att ha baken i vädret dagarna i ända så kanske, kanske hade ni också kunnat komma någonstans i utvecklingen. Men inget kan bli gjort om det viktigaste i livet är att ligga på knä mot mekka hela dagarna! Så ni har helt er själva att skylla....

Anonym sa...

han som tillverkar en pistol kan känna sig skyldig till en människas död eller fler. det är rakt av oförskämd att änns utrya sig på det viset. du låter ju som en riktig amerikan, du kanske vill ta den seden hit?

Ann-Marie sa...

Och den som tillverkar en kniv ska kanske också känna sig skyldig eftersom man kan döda med en kniv också, för att inte tala om en gatsten eller en penna eller en nål, eller vad som helst?! Allt detta kan man också döda med. Jag hoppas du inser det absurda i din kommentar, men naturligtvis gör din sort aldrig det.

Anonym sa...

fan vet du om livet ann-marie, lever din jetski liv utan veta om om höger är vänster eller vänster höger. ta ut näsan från bush asle och se verkligheten. det är tur att det finns folk som inte tänker som du, (en kniv=en AK 47??)
(en gatusten= sniper???)
En idiot = ANN-MARIE???

Ann-Marie sa...

Jag vet uppenbarligen mer om livet än vad du någonsin kommer att veta. Och du kan tydligen heller inte diskutera utan invektiv, alltså är det lönlöst att fortsätta diskussionen med sådana som du. Du bara bekräftar min åsikt att musslor är hopplöst bakåtsträvande och är bara nöjda när dom har ändan i vädret så många gånger om dagen som möjligt.

Anonym sa...

den ända som har ändan i vädret är du, som blir påsatt av de där yankerna. sen har vi alla sett davinci koden, där kristendomen visar sin rätta sida, geonom lön mörda folk för de vill få fram saningen. vad är det som gör kristendomen så bra? kristendomen har vanhedrat sin reliongen, utnyttat världens befolkning till sina slavar i 2000 år, det finns katolska präster som bara gillar små pojkars ände. kristendomen har mördat bosktavligt slavsat och mördatat Afrikarnerna och tagit koll helt på indianerna. det är över 70 miljoner folk som bara försvann för de inte trodde på kristendomen. inte nog med det där, så är vatikanen en av världes största företag som bara snor åt sig pengar. de har en kyrka runt varje hörn i världen och tigger pengar som om de skulle till gud men i själva verket så köper de små pojkar från taihland eller nån annan land...

Ann-Marie sa...

Som sagt, jag ids inte ödsla tid på ignoranta "personer" som inte ens kan hantera språket på ett vettigt sätt.

Anonym sa...

Hej Ann-marie! Det är när jag läser inlägg som dina som mänskligheten känns skrämmande! Hur kan man dra alla människor tillhörande en viss religion över en å samma kam!!! Det finns ju som Anonym säger fullständiga idioter inom kristendomen!! Men inte verkar du tycka att ALLA kristna är en å samma människor! Det är verkligen skrämmande hur vuxna människor som man tänker borde få mer insikt om livet istället blir mer och mer inskränkta! Om ni menar på att ngn slags majoritet av muslimer agerar/tycker/tänker på ett visst sätt som är "fel", och om vi ska fortsätta kategoriseringen av människor så jaa majoriteten av alla våldsbrott begås av män!!!! Men inte går jag runt å hatar alla män för det för jag har självklart träffat snälla trevliga män oxå som absolut inte skulle misshandla eller våldta!!
Människan är en sorglig figur ibland alltså!

Ann-Marie sa...

Och så blir jag så ända in i Norden trött på alla anonyma som inte ens ids hitta på ett namn om dom nu inte vågar stå för sina åsikter under eget namn.
Visst finns det idioter bland kristna också, men inte springer dom omkring med självmordsvästar och skriker allahu akbar! Eller?!

Anonym sa...

Tyvärr har vi landförrädare till politiker. Landsförrädare i pressen som alla flumpratar humanism. Blinda både i hjärnan ögonen och själen, utan förmåga att se framåt
Framtidutsikterna är dystra. Vidskepelse, religiös fanatism importerar vi och Reinfältaren måste tydligen älska detta. Från är om han inte är den största faran. Ok några få är välutbildade, men när kamelskötare, fåraherdar outbildade väller in och vi svenskar ska betala detta har det gått för långt. Landet är förlorat