15 september 2012

Vid profetens skägg

En ny Muhammedkris skakar MENA-länderna.

Här är filmen som det handlar om: http://www.youtube.com/watch?v=qmodVun16Q4&feature=player_embedded

Den är så gräsligt plump och dålig att den inte är värd någon tittare alls. Ungefär som Lars Vilks teckningar, den är fullkomligt poänglös i sig själv, ändå blir det sådant hallaballo. Varför?

Vad är värst att göra en larvig smaklös provokation eller att svara på den? Räknat i antal döda och sårade, är kalkylen otvetydig. Det mest dåraktiga är att svara. Men muslimerna förstår inte sådana ”skämt” och stenen är obevekligt i rullning.

Det senaste är att man funnit regissören. Bakom signaturen ”Sam Bacile” visade sig vara egyptiern Nakoula Basseley Nakoulas som lever i USA. Att Nakoula dessutom är koptisk kristen kan visa sig vara ödesdigert. De egyptiska muslimerna har redan gjort sig skyldiga till fruktansvärd förföljelse av kopter och nu kan de tycka sig får de ytterligare anledning. (DN 15/9)

Islam behöver förvisso kritisk granskning. Den senaste krisen har gjort att britiska Channel 4 stoppat visning av filmen ”Islam: the Untold Story”, som istället är en seriös behandling om det vetenskapliga läget om Mohammeds och Koranens historiska grund.

Muslimerna blir säkert sårade av också denna film, men källkritisk och historisk granskning av omhuldade myter är något en modern människa måste stå ut med.

Jordfly

Inga kommentarer: