29 maj 2009

Utplundra Arktis

Enligt DN 28/5 - "Fem länder slåss om Arktis gigantiska olje- och gasfynd"

Flera länder ligger i startgroparna att börja borra efter olja och naturgas vartefter isen smälter och lämnar barmark.
Är inte detta djupt omoraliskt?
Först bränner vi av 85% av världens reserver av fossila bränslen. Detta giganska fyrverkeri skapar obalans i vädersystemen och isarna smälter bort. Då blir det lättare att komma åt den allra sista oljan. Den skall givetvis brännas av den också varvid omställningen till en hållbar ekonomi kan skjutas ytterligare tre år frammåt i tiden. Vem tycker längre att marknadskrafterna underbart visa????

"Utifrån denna geologiska karta drar Donald Gautier på USA:s geologiska undersökning i Kalifornien och hans kollegor slutsatsen att ungefär 13 procent av all olja som finns kvar på jorden finns i Arktis."

och vidare ...

"Enligt Donald Gautier motsvarar fyndigheterna i Arktis den samlade oljeproduktionen i världen under tre år."


Det är skamligt. Låt denna olja vara! Det kan tänkas (försök!!!) att det finns civiliserade människor både om hundra och om tusen år och förhoppningsvis ännu längre. Jag föreslår att vi spara lite olja åt dem. Vem vet vad man kan göra med olja om tusen år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det diskuteras ju att människans avtryck på klimatet kan vara enormt mycket mindre än vad vi tror. Så att dra referenser till det tycker jag är fel. Sen kan man ju alltid diskutera hur moraliskt rätt det är att fortsätta använda sig utav fossilabränslen. Men somsagt eftersom klimatforskningen är långt ifrån 100% och så enormt stor del utav världens infrastruktur är beroende utav den så tycker jag att om det sköts på ett bra sätt att vi helt klart ska plocka upp fyndigheterna. Det är mer intressant att diskutera hur Gazprom kommer sköta sina "enorma" (?) naturgasfyndigheter i Sibirien, då det kommer få en mycket större påverkan (tror jag) på våra liv än futtiga 13% i Arktis.