20 december 2011

Böcker brinner

Protesterna i Mellanöstern och Nordafrika
Tusentals böcker brann upp i Kairo


Vi har sett det förut. Nu kommer "fredens religion" tillbaka.

Buddhastatyerna i Bamiyan, Afganistan som förstördes av de muslimska talibanerna 2001. Nationalbiblioteket i Bagdad, som amerikanerna lät pöbeln bränna upp 2003.
Den gamla Egyptiska religionen med präster, tempel, böcker och de sista resterna av bibloteket i Alexandria förstördes av invaderande araber på 600-talet. Egypten föll med arabinvationen ner i glömska om sin egen historia. Den gamla egyptiska kulturen började återupptäckas systematiskt först i och med Napoleons ockupation i början av 1800-talet.

Det är förvisso en återkommande arvssynd som gäller alla totalitära ideologier att vilja rensa bort tidigare minnen. Vi känner det från kristendomens historia, ryska revolutionen, nazismen, kinesiska kommunismen m.fl.

(En mildare men mer försåtlig variant är att vi själva utsatts för att "våra" företrädare systematiskt förnekar och förringar vår egen historia: "ursvenskt är bara barbariet")

Är det nu åter dags att stänga minnet?

---

En filosofisk fråga:
Jag lider av höra om hur mänsklighetens kollektiva historia förstörs.
Det är i klass med folkmord eller utrotning av andra biologiska medvarelser.
Det är något oersättligt som försvinner.
Att bränna biblotek måste anses vara ett värre brott än mord, eller hur?


Buddhastaty från 500-talet i Bamiyan, Afganistan. Före och efter talibanernas maktövertagande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja du, tror att DN varit den enda svenska tidning som ens uppmärksammat detta skändliga tilltag hos de okunniga, de som inte känner historiens vingslag som en spännande fläkt och ett djup som ger förmåga att skåda bort mot en mer mångdimensionell verklighet.
En mycket mycket sorglig händelse för en kunskapstörstande mänsklighet.

/Marie