09 december 2009

Bangladesh – klimatförändringar eller överbefolkning?Här är det är knappast någon här på ”den alternativa klimattoppmötet” som tvivlar på att översvämningsproblemen i Bangladesh beror på klimatförändringarna. Icke desto mindre måste man undra. Havsnivån har ökat 8 cm de senast 100 åren, varav 5 cm de senaste 30. Jag föreställer mig att 5 cm inte rimligtvis kan göra så stor skillnad för bengalerna. Den verkliga vattennivån varierar ju plus-minus minst en meter bara på grund av lågtryck och högtryck. Därtill är det tidvatten.

Är det inte så att problemet snarare är överbefolkning? Det blir mer och mer folk år för år i ett område som redan är ett av Jordens mest tätbefolkade. Eftersom det inte finns några lediga tomter, tvingas hemlösa människor att slå sig ner längre och längre ut i deltaområdet. De bosätter sig i områden som redan sedan länge har ansetts osäkra. Redan utan dessa 5 cm, skulle de råka ut för översvämningskatastrofer.

Jag förnekar inte att Bangladesh kan råka riktigt illa ut om uppvärmningen fortsätter och om havet stiger en eller två meter. Om hela inlandsisen på Grönland smälter stiger havsytan 7,2 meter. Då försvinner en tredjedel av Bangladesh! Det är ett allvarligt hot, inget snack om saken, men det kommer att ta hundratals år, kanske tusen år. Bengalerna måste lösa sin befolkningsfråga långt innan dess.

Åke Blomdahl, Köpenhamn

1 kommentar:

Bhuiyan sa...

hej


Det du har skrivit om Bangladesh det är sant att landet är tätbefolkat och det finns ett annat problem att fattiga har inte utbildat