11 december 2009

Demonstrationer - fredag


"Bella Center" - här pågår klimattoppmötet COP15

Klimattoppmöte i Köpenhamn

I Köpenhamn pågår som knappast någon kunnat missa det stora FN-mötet COP15. Det är meningen att man här skall sluta ett internationellt avtal som skall ersätta Kyotoprotokollet från 1997 (eller hur?). Det finns nog en ganska allmän mening bland de politiker som möts här att Jordens klimatsystem har påverkats av mänskliga växthusgaser. Men därefter går åsikterna isär.

Jag pratade med en flicka från Jordens Vänner som har observatörpass om hur det går för dem därinne. Hon sa att de ännu så länge bara skär ner antalet språkliga versioner. Alla siffror lämnas oskrivna. Det avgörande blir när de högsta hönsen kommer i slutet av nästa vecka. Då först blir det riktigt hårda förhandlingar och i bästa fall beslut.


Hon jobbar för Friends of the Earth i Holland. Hon berättade lite för mig om hur det går därinne.

Vad tror du om resultatet? Är det bättre att det inte blir något än att det blir ett dåligt avtal? Hon menade att det är nu intresset är på topp. Om det inte blir något nu vore det tragiskt. Det kommer inte att vara lättare om ett år. Kanske hinner opinionen svalna. Nej, det är bättre att det blir ett avtal av något slag.
Men det är ganska litet hopp att få ett avtal som tillfredsställer de fattigaste och mest utsatta? Ja, det kommer att behövas mycket mer. Men det kan vara ett steg på vägen.

Demonstrationer vid Bella Center
COP15 äger rum på konferenscentret ”Bella Center”. Det är en förvånansvärt torftig byggnad. Annars finns det gott om futuristisk arkitektur i Köpenhamn. Den är en grupp jättelador i rå aluminium. Enda färgklicken är en 10 meter hög jordglob som står på en innergård. För att komma in måste man passera en bana av poliskontroller. Jag har inget kort så det är ingen idé att försöka.

Mellan metron och ingången är det 50-75 meter. Där måste alla demonstrationer ske.
Flitigast är en grupp veganer från Taiwan. De har varit här varje morgon. De är mycket söta, några är utklädda till höns. ”Köttproduktionen står för 50% av växthusgaserna!”, ”Rädda Jorden – bli vegetarian”. Greenpeace är också mycket uthålliga, men de bjuder bara på kaffe och flygblad. Mer spektakulära är ”Climate Agents”, klädda i röda kostymer och svarta solglasögon. ”Vi har räknat ut er skuld – vi ser er – det är dags att betala!” (We know your debt – we are wattching you – It's time to pay the dept!”. Jordens vänner (Friends of the Earth, International) är precisa: ”Skär ner utsläppen med 40% till 2020!”. Jag frågade om inte det egentligen kunde vara för lite. Kräver ni 80% till 2050. Nej, nej, det vore för lite, vi kräver 95% minskning av växthusgaser till 2050. Mest uppmärksamhet fick nog en grupp ungdomar som klädde av sig till underkläderna. ”Lämna oss inte ute i kylan!” – ”Vår överlevnad är inte förhandlingsbar”. Det är fem grader och regnar så av naturliga skäl kunde den demonstrationen inte pågå så lång stund.
EU-ländernas klimatskuld redovisas


Veganer från Taiwan


Veganerna är mycket sötaPolis och militär

Förnekare
På fredagen dök de första förnekarna upp. Det är Lyndon LaRoches anhängare. De tror inte det finns något klimatproblem. Den eventuella uppvärmning som varit under slutet av 1900-talet har naturliga orsaker. De säger att ”klimatbluffen” skapats av världens dolda härskare för att ge ett skäl att införa en världsregering. Det kommer att bli en världsdiktatur, deras mål är att införa befolkningskontroll, och i förlängningen blir det folkmord. ”Det finns inget överbefolkningsproblem, problemet i många fattiga länder är att det finns för lite folk”, säger de. Finns det då inga gränser för tillväxten, frågar jag? ”Nej, nej, vi har ett helt universum att exploatera!”. Tur för er, säger jag, för ni lär behöva ganska många fler jordklot om vi skulle följa erat råd.


Förnekare: "Gå inte på klimatbluffen" - "Det finns för lite folk på jorden"
De här Brasilianarna menar att roten till allt ont är att vi inte vördar vilodagen. En ganska skruvad vinkel på klimatfrågan, tycker jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det fjärde budet har inget med söndagen att göra utan är taget från 2 Mos.20:12:

"Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig."

Upplysningsvis.