12 januari 2009

Wilson - Livets Mångfald

En kort recension av:
Edward O. Wilson – ”Livets mångfald”, 1992
originalets titel ”The Diversity of Life”


För den som är intresserad av biologi och naturvård är Wilsons bok ett absolut måste. Lika viktig som Dawkins "Den själviska genen".

Wilson beskriver evolutionens dynamik och djupa samband med ekologi. Aldrig tidigare har jag läst en så bra förklaring till hur nya arter uppstår.

"Adaptiv radiation" eller "artsvärmar" kan uppstå från ett gemensamt ursprung inom ett begränsat isolerat område där många ekologiska nischer står mer eller mindre vakanta. Det sker genom beteendemässig segregation som först skapar raser och så småningom är raserna så olika att de är skilda arter. Malawisjöns och Viktoriasjöns ciklider har uppstått på det viset.

Boken berättar också om människan förödande framfart med livet på jorden. Vi har satt igång en utrotningsepok av geologiska dimensioner, närmast jämförbar bara med den katastrof som utrotade bl.a. dinosaurierna för 65 miljoner år sedan.

Wilson säger att miljöproblemen grovt kan klacificeras i två grupper. Förgiftningar genom utsläpp och även klimatändringar är i princip reversibla. Vi kan stoppa utsläppen och naturen kommer att hämta sig och hälsan kommer tillbaka. Värre är det med utrotning av andra livsformer. Det är definitiva förluster. Visserligen kommer naturen att skapa nya arter som tar de utrotades plats, men processen är så långsam att den inte kommer att hinna märkas i mänskligt perspektiv. Det tog ca 25 miljoner år för naturen att återhämta sig efter smällen för 65 miljoner år sedan.

Wilson betonar att vi inte i någon rimlig omfattning kan rädda arter i zoologiska och botaniska trädgårdar. Vi måste skydda tillräckligt stora sammanhängande vildmarksområden.

Tillägas kan att de konstillustrationerna av Sarah Landry är fantastiskt bra. De har en kristallklar skärpa som ger en sprudlande känsla för ”livets mångfald”.

Inga kommentarer: