02 september 2010

Så jobbar sanningsministeriet

Kommer ni ihåg artikeln från SOM-institutet i DN 24/5 i år?


”Svenskarna blir alltmer positiva till invandrare”

”Ny rapport från SOM-institutet: Svenska folket är mer generöst mot invandrare än tidigare – trots mobiliseringsförsök från Sverigedemokraterna.”
”... aldrig tidigare har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu. ...”
”Sedan 1990-talets början har svenskarnas generella attityd till invandrare blivit allt mer positiv.”

Det var givetvis underbara ord för alla massinvandringens vänner. Reaktionerna lät inte vänta på sig. En ledare i DN 25/5 med rubriken ”Framtidsvägrarna” skriver ”Svenska folket blir alltmer positivt inställt till invandringen. Men det kan paradoxalt nog innebära att motståndet blir mer högljutt och aggressivt.” och försöker förklara Sverigedemokraternas frammarsch i väljaropinionen som att ” motstånd mot mer djupgående och strukturella samhällsförändringar oftast kommer när omvandlingen redan skett.”

Budskapet från DN är att Sverige redan är mångkulturellt och befolkningen är glada och nöjda över resultatet.

Utan att gå in på detaljer kan jag inte låta bli att säga till DN:s läsare att det förvisso fortfarande kan bli mycket värre. Svenskarna är fortfarande i majoritet.

Tillbaka till Marie Demker på DN-debatt 24/5:
”Även viljan att ta emot flyktingar i Sverige har ökat sedan 1990-talets början. År 1992 uppgick andelen som tyckte att det var ett bra förslag att ’ta emot färre flyktingar’ till 65 procent, år 2009 har den andelen minskat till 46 procent. Motsvarande andel de senaste åren har varit 46 procent år 2006, 49 procent år 2007 samt 45 procent år 2008. Den svenska flyktingopinionen har de senaste åren således varit stabil och mer generös än vad den var i början av 1990-talet.”

Marie Demker är så entusiastisk att hon ”glömmer” att berätta vad de andra tyckte. Därmed kan hon få den obetänksamma läsaren att tro att det (äntligen) är 54% som tycker att svensk flyktingmottagande är bra eller borde bli ännu mer generös. Det fanns säkert en massa "vet ej" också.

Jag försökte få tag på källan till artikeln omedelbart, men den hade ännu inte kommit ut, den väntades om en månad. Inte heller vid midsommar fanns boken. Det är ett grymt effektivt knep att hänvisa till fakta som inte kan kollas upp förrän flera månader senare.

Nu har jag äntligen fått tag i den men det har gått mer än tre månader. Marie Demkers sammanfattning av ”resultaten” har för länge sedan hunnit sjunka in i det kollektiva medvetandet. Vem orkar nu läsa själva rapporten? Än mindre källmaterialet. ”Alla vet” att nu är svenskarna (äntligen) positiva till invandring.

Vad kom undersökningen egentligen fram till? Hur många tyckte det var ett dåligt eller mycket dåligt förslag att ”Sverige borde ta emot färre flyktingar”. Jo 26%, inte 54%. Det har förvisso stigit från 16-22% under Jugoslavienkrigen 1991-92, men det är fortfarande en förkrossande opinion för att begränsa flyktinginvandringen. Motståndet har också varit tämligen stabilt under de senaste tio åren.

Genom ordval och urval av siffror lyckades Marie Demker förmedla en lögnaktig bild av opinionsläget. Är det ett just attityd hos en ”oberoende” undersökare?

Nej, det är överlagd indoktrinering!

Inga kommentarer: